Blaasontsteking bij hond en kat
 

Blaasontsteking is een veel voorkomende aandoening bij hond en kat. De meest voorkomende oorzaak van blaasontsteking is een bacteriële infectie: bacteriën dringen via de plasbuis de blaas binnen en vermenigvuldigen zich daar. Dieren met een blaasontsteking moeten veel plassen. Vaak kost dat moeite en zijn het kleine plasjes. De urine kan troebel zijn en er kan ook bloed inzitten. Soms doet plassen zichtbaar pijn. De oorzaak van blaasontsteking bij de kat wordt ook wel ‘idiopathisch’ genoemd, dit is de medische term voor ‘onbekend’. Veelal kan stress, angst of spanning een oorzaak zijn. Een nieuwe (buur)kat, veranderde gezinssamenstelling, etc. zijn redenen waaraan gedacht kunnen worden. Er zijn een aantal middelen die de conditie van de blaaswand verbeteren, de weerstand verhogen, een ontspannende invloed hebben en stress verminderen.

https://www.vanbeekdierenwinkel.nl/search/?search=Urogeni

Voorkomen

Om te voorkomen dat een blaasontsteking de kans krijgt zich uit te breiden naar de nieren, wordt meestal antibiotica ingezet. Blaasontstekingen hebben echter de neiging om vaker terug te komen. Het herhaaldelijk inzetten van antibioticakuren is om meerdere redenen, waarvan antibioticaresistentie er een is, niet aan te raden.

Om te voorkomen dat blaasontstekingen chronisch worden, kan zeer goed worden gekozen voor een Cranberry supplement. Cranberry helpt de blaas en urinewegen gezond te houden.

https://www.vanbeekdierenwinkel.nl/a-50591087/verzorging-en-supplementen/cranberry-90-tabs/

De Cranberry of Grote Veenbes is een zeer zure bes. Lang werd aangenomen dat het de zuurtegraad van deze bes was die een ongunstig milieu voor bacteriën creëerde in de blaas. Uit onderzoek is echter gebleken dat deze werking op een ander mechanisme berust. Het zijn vooral de rode kleurstoffen, proanthocyanidinen, uit Cranberries die de aanhechting de bacteriën aan de blaaswand verhinderen. Hierdoor krijgen bacteriën niet de kans om zich te vermenigvuldigen: ze worden uitgeplast voordat ze problemen kunnen veroorzaken.

Cranberry: een krachtig middel

Om een therapeutisch effect te verkrijgen, is de dosering Cranberry van groot belang. Veel supplementen op basis van Cranberry bevatten wel iets van de bes, maar niet voldoende om een krachtig effect te hebben. Kies voor een supplement met de volgende samenstelling (per capsule) 275 mg Cranberry extract 25:1 en 27,5 mg Vitamine C (als L-Ascorbinezuur), Microkristallijne cellulose en Siliciumdioxide.

Om de urine zuurder te maken en het milieu voor bacteriën in de blaas nog onaantrekkelijker te maken, wordt aan een Cranberry supplement ook Vitamine C toegevoegd.

https://www.vanbeekdierenwinkel.nl/a-50591087/verzorging-en-supplementen/cranberry-90-tabs/

Behandeling

Wanneer er toch sprake is van een blaasontsteking, zet dan een fytotherapeutisch product op basis van ondergenoemde ingrediënten in, in combinatie met Cranberry om een ontstekingsremmend, pijnstillend, diuretisch effect te behalen. Tevens voeren deze ingrediënten afvalstoffen af:

Asperge (Asparagus officinalis) met een reinigende werking. Aspergeswortels zijn vooral bekend om hun diuretische werking, te gebruiken bij oedeem en blaasstenen.
Beredruif (Arctostaphylos uva ursi) heeft een reinigende werking op de urinewegen.
Berk (Betula alba) werkt vochtafdrijvend. Door stimulatie van de urineproductie worden bacteriën en afvalstoffen uitgescheiden.
Guldenroede (Solidago virgaurea) Heeft een spasmolytische, bloeddrukverlagende en sedatieve werking en gaat blaas- en nierstenen tegen. Deze plant heeft pijnstillende en ontstekingsremmende eigenschappen.
Kattenklauw (Uncaria tomentosa) stimuleert het immuunsysteem.
Kattensnor (Orthosiphon stamineus) werkt diuretisch en ondersteunt de nierfunctie. Orthosiphonis werkt ontkrampend en ontstekingsremmend.

Een fytotherapeutisch product op basis van bovengenoemde ingrediënten kan goed ingezet worden in combinatie met Cranberry.

https://www.vanbeekdierenwinkel.nl/search/?search=Urogeni

Stress verminderen

Stress en angst kan een reden zijn voor het ontstaan van blaasproblemen. Heeft met name de kat veel blaasontsteking, maar komt ook gestressed en angstig over, dan kan dit met elkaar in verband staan. Onderstaande ingrediënten bevorderen het herstel van een overbelast zenuwstelsel en de HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnieras):

Carbo vegetabilis (houtskool) wordt als verdunning ingezet bij angsten.
Dulcamara (bitterzoet) bij overmatig urineren door kou en bij vegetatieve nervositeit. Vermindert spierspanning.
Hypericum perforatum (Sint Janskruid) werkt kalmerend en rustgevend en zorgt voor ontspanning.
Lycopodium clavatum (Grote wolfsklauw) wordt ingezet bij emotionele respiratoire verkramping.
Saffraanbloesem werkt rustgevend en krampoplossend en verhoogt het concentratievermogen.
 Natrium muriaticum een verdunning wordt ingezet bij verdriet en teleurstelling.
Arnica montana (Valkruid) stimuleert de resorptie van bloeduitstortingen waardoor zwellingen afnemen en werkt ontkrampend. Het helpt bij shock en oververmoeidheid.
Walnoot (juglans) ondersteunt bij stress en goed voor de darmflora.
Zincum metallicum wordt toegepast bij prikkeling van het perifere- en centrale zenuwstelsel en bij ongemak aan zenuwen.

Denk ook aan het Matatabi auwstokje. Ideaal rust- of speelmoment voor de kat.

© 2017 - 2024 Van Beek dierenwinkel | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel